Këshilla Mbijetese për fotografët që pretendojnë territoret e përfshira në konflikte të armatosura

“Asnjë ushtar profesionist nuk është dërguar në luftë pa trajnim të gjerë. Fotografët të cilët operojnë pikërisht të njëjtën betejë pa ndonjë përgatitje, trajnim apo përvojë të duhur mund...
“Asnjë ushtar profesionist nuk është dërguar në luftë pa trajnim të gjerë. Fotografët të cilët operojnë pikërisht të njëjtën betejë pa ndonjë përgatitje, trajnim apo përvojë të duhur mund të vënë veten në rrezik në rritje dhe potencialisht mund të vënë të tjerët rreth tyre gjithashtu në rrezik.”
 Fotoreporteri Jason P. Howe ka shpenzuar më shumë se një dekadë që raporton me fotografi/lajme nga vijat e frontit në zonat e konfliktit në mbarë botën, duke përfshirë kështu Irakun, Afganistanin, Libanin deri në Kolumbia. Atë që ai e ka mësuar për të qëndruar i sigurt në këto fusha, është rezultat përvojës që e mësoi në terren. Howe thjesht ka ndjekur punëtori për fotografë të cilët dokumentojnë zhvillimet nga fushë betejë, pastaj ka mësuar edhe për përgjigje ndaj plagëve të lehta dhe të rënda në fushë betejë, kontrollin e panikut dhe vetëdijes apo ‘Fieldcraft’ siç kanë mësuar edhe homologët e tij në ushtri.

Vedat Xhymshiti | between THE frontlines

Pavarësisht faktit që Howen dhe shumë fotograf të tjerë kanë marr trajnimet adekuate për luftën këta shpesh here e vënë veten në situata të njëjta të rrezikshme dhe të paparashikueshme sikur që ndodh edhe me ushtarët e përfshirë në luftë.
Ju mund të jeni me fat të keni vetëm disa sekonda për të kuptuar se si mund ti përdorni mësimet nga kursi juaj dhe të veproni para se rreziku t’jua marr jetën apo për t’jua shmangur kërcënimit potencial të pashmangshëm në luftë.
Ushtarët janë të pajisur me armë – ju vetëm ndërkohë që ju jeni i pajisur me aparatin tuaj dhe zgjuarsinë (aftësinë) tuaj të shpejtë për të siguruar mbijetesën.

Në fotografinë e bashkëlidhur në këtë shkrim ju mund të mendoni se civilët megjithate janë të siguruar. Kjo poqë nuk është e saktë aspak, e sidomos kur bëhet fjalë për gazetarët. Kur ju shihni këtë foto në të cilën duken dy snajperist që i takojnë forcave kryengritëse në Republikën Arabe të Sirisë, dhe të shtëna plumbash të cilëty kanë krijuar vrima në një mur guri, mendoni për fotografin i cili kishte qasje në atë pamje? Ose si për një pamje të një ushtari i cili gjeti veten pranë një (IED – Improvized Explosive Device) mjeti shpërthimi të improvizuar; – A  pyesni veten pse ushtar i humbi të dy këmbët e tij, por kjo nuk i ndodhi fotografit?
Si buxhetet e mediave po vazhdojnë të tkurret, shumë Fotoreporter të pavarur e gjejnë veten të detyruar të hyjnë në këtë fushë pa burime dhe avansime të duhura. Pra, Fotoreporteri Jason Howe dhe shokët e tij kanë vendosur të fillojnë një seminar, për tu fokusuar ekskluzivisht në fotografinë e konflikteve, me qëllimin që fotografët të pajisen me më shumë trajnime të nevojshme, përvoja, si dhe përgatitjen për të hyrë në zonat e konfliktit. Në pritjen e parë “Conflict Photography Workshop” në këtë nëntor, Jason është bashkuar me fotografistët Martin Middlebrook, Javier Manzano, dhe Eric Bouvet.
Çfarë do të përfitojnë fotografët duke investuar në këtë seminar? ‘Photoshelter’ ka biseduar me fotoreporterin Jason Howe për të mësuar më shumë, dhe për të marrë pikëpamjen e tij në 3 këshilla të mbijetesës më të rëndësishme për fotografët konfliktit.
PhotoShelter: Çfarë ju nxiti për të zhvilluar këtë seminar?
per me shume detaje klikoni ne vegezen e poshteshenuar… http://blog.photoshelter.com/2013/08/survival-tips-for-the-aspiring-conflict-photographer/

është krim të largohesh nga polemika. ...

Ndërlidhje e artikujve të ngjashëm. ...