SHBA-ja legalizon një lloj të ri të luftës ilegale

Ka një anë të errët me raporte të stuhishme dhe dëshmi mbi dronat, të dobishme, ndihmuese siç janë në shumë mënyra. Kur ne lexojmë se Amnesty International dhe Human Rights...

Ka një anë të errët me raporte të stuhishme dhe dëshmi mbi dronat, të dobishme, ndihmuese siç janë në shumë mënyra. Kur ne lexojmë se Amnesty International dhe Human Rights Watch kundërshtojnë gjuajtjet e telekomanduar që shkelin ligjin ndërkombëtar, disa prej nesh mund të jenë të prirur për të interpretuar atë si një deklaratë se, në fakt, gjuajtjet me ›fluturake të telekomanduara‹ shkelin ligjin ndërkombëtar. Në të kundërtën, çfarë janë këto grupe të të drejtave të njeriut që të thonë se disa gjuajtje me ›fluturake të telekomanduara‹ shkelin ligjin, dhe disa thonë se nuk e shkelin, kështu po e kundërshtojnë njëra tjetrën?

Cila është e vërteta? Edhe studiuesit e tyre më të mirë nuk mund t’ju thënë këtë. Human Rights Watch i shikuan gjashtë vrasje të telekomanduara në Jemen dhe arritën në përfundimin se dy prej tyre ishin ilegale dhe katër mund të jenë të paligjshme. Grupi dëshiron që Presidenti Obama të shpjegojë se çfarë ligji është ai (që askush tjetër nuk mund ), nuk dëshiron që ai të pajtohet me atë (çfarëdo qoftë ai), dëshiron që civilët të kompensohen (nëse dikush mund të bien dakord që kush janë civilët dhe nëse vërtetë mund të kompensohet vrasja, si lehtësim për më të dashuritë e tyre ), dhe a dëshiron që qeveria e SHBA-ve t’a hetojë vetë atë.

Amnesty International shikon në nëntë ›fluturaket e telekomanduara‹ që sulmuan në Pakistan, dhe nuk mund të thonë asgjë, nëse ndonjëra prej nëntë fluturakeve ishte e ligjshme apo e paligjshme. Amnesty International i kërkon Qeverisë Amerikane që të bëjë hetime vetë, dhe të publikojnë faktet, të kompensojë viktimat, të shpjegojë se për çfarë është ligji, të shpjegojë kush janë civilët.

Një porosi e mrekullueshme është si vijon:

Ku ka prova të mjaftueshme, të sjellën para drejtësisë ata që janë përgjegjës, në gjyqe publike, dhe të dënohen me vdekje.

Viktimat "terroriste" të fluturakeve të telekomanduara në Pakistan.

Viktimat “terroriste” të fluturakeve të telekomanduara në Pakistan.

Megjithatë, kjo do të jetë një arrë shumë e fortë për ta goditur, si ata që janë përgjegjës për krimet, duhet për të përcaktuar se çfarë është dhe çfarë nuk është ligjore. ‘AI’ “propozon shqyrtimin gjyqësor të sulmeve të telekomanduara, por një vulë e gjykatës FISA për vrasje të telekomanduara nuk do t’i zvogëlojë ato, dhe një gjyqësor i pavarur të caktojë për miratimin e sulmeve me avionë të caktuar, dhe jo të tjerët, ku me siguri, disa do të miratojnë, ndërsa në mënyrë të pashmangshme duke e lënë botën më pak të qartë, dhe pse?

Raportet e raportuesit special të OKB-së janë ndoshta raportet më të fuqishme të dërguara këtë javë, edhe pse këto raporte sigurojnë informacion të madh. OKB-ja të premtën do të debatojë rreth ›fluturakeve të telekomanduara‹. Kongresmeni, Grayson do të sjellë në Washington viktimën e plagosur, një fëmi, në Uashington të martën (edhe pse Departamenti Amerikan i Shtetit nuk do të lejojë ardhjen e avokatit të tyre) . Vëmendja është duke u sjellë në këtë çështje, dhe kjo është kryesisht një gjë e mirë.
Raportet e OKB-së kanë disa pika të dobishme: ›fluturake të telekomanduara‹ të SHBA-ve kanë vrarë qindra civilë; fluturaket bëjnë luftë të rregullt, kjo nuk përjashtohet, gjuajtjet janë të paligjshme, bëhen kërcënime të supozuara, të imagjinueshme, nuk mundën ligjërisht të përcaktohen, e kërcënimet nga fluturaket shkelin të drejtën themelore për jetën.

Megjithatë, raportet e OKB-së janë aq të njëanshme ndaj grupeve etnike për avokatët perëndimor, sa disa avokat i lejojnë, disa dyshojnë, ashkush nuk është në gjendje për të përcaktuar të vërtetën, pra ka përcaktime politike, jo ashtu siç duhet, empirike. OKB-ja dëshiron transparencë, dhe unë mendoj se kjo është një kërkesë e fortë, se duke kërkuar për memorandume të supozuara ligjore që Obama i ka fshehur në një sirtar dhe që supozohet se Fluturaket e tij vrasëse janë legale.

Ne nuk kemi nevojë për të parë avokatë kundërthënës. Mos harroni fjalimin e Obamës në muajin maj, ku ai pretendonte se vetëm katër nga viktimat e tij kishin qenë amerikan dhe për njërën nga këta ai tha se e kishte shpikur vetë për të përmbushur kriteret, edhe pse të gjitha provat në dispozicion thonë se ai nuk i ka plotësuar ato kritere edhe në këtë rast, dhe ai premtoi, se do të aplikojë të njëjtat kritere për të huajt.

Ju kujtohen duartrokitjet e liberalëve për këtë?

Qeveria e Shteteve të Bashkuara të Amerikës ka ofruar një informacion të rrallë për publik, duke thënë se përdorimi i sulmeve në shënjestër përmes fluturakeve të telekomanduara, është një argument se ato janë mjete ligjore dhe etike për të vrarë terroristët.

Qeveria e Shteteve të Bashkuara të Amerikës ka ofruar një informacion të rrallë për publik, duke thënë se përdorimi i sulmeve në shënjestër përmes fluturakeve të telekomanduara, është një argument se ato janë mjete ligjore dhe etike për të vrarë terroristët.

Me gjithë këte, disi, kërkesat tona ndaj kryetarit Bush asnjëherë nuk kanë qenë që ai të mbajë një fjalim.

(Dhe a nuk e keni parë se si njerëzit ishin të kënaqur kohët e fundit kur Obama e kishte rrëmbyer një njeri në Libi dhe e kishte marrë në pyetje në fshehtësi, në një anije në oqean, përfundimisht e sjellë atë në SHBA për gjykim, për shkak se ishte një hap afër deri në vrasjen e tij dhe të fqiut të tij? Tani, politikat e presidentit Bush na duken më të përparuara!)

Ne nuk kemi nevojë shkrime, përkujtime. Ne kemi nevojë për videot, kohën, vendet, emrat, arsyetimet, viktimat dhe videot, ku janë të filmuara të gjitha vrasjet. Kjo do të thotë se, nëse OKB-ja është duke shkuar për të dhënë vulën e vet të aprovimit të një lloji të ri të luftës, por duhet të kërkoni një shenjë të vogël të mirënjohjes, kjo është ajo që ajo që duhet të jetë. Por le të ndalemi për një minutë dhe të marrin në konsideratë.

Konsensusi i përgjithshëm i gjykatësve është se vrasja e njerëzve me ›fluturake të telekomanduara‹ është e mirë në qoftë se ky është një rast kur ata nuk mund të kapen, kjo nuk është joproporcionale, ajo nuk është shumë “kolaterale , ajo nuk është shumë e pa dallim , etj , – Kjo llogaritje është po aq e paqartë sa askush nuk mund ta masë. Ne nuk jemi të gabuar kur i biem borisë për pjesët e mira të këtyre raporteve, por le të jetë e qartë se Kombet e Bashkuara, janë një institucion i krijuar për të eliminuar luftën, kështu është duke i dhënë miratimin e saj për një lloj të ri të luftës, për aq kohë sa ajo është bërë siç duhet, dhe kjo është duke i dhënë miratimin e tij në raportet e njëjta në të cilat ajo thotë se dronat kërcënojnë, kështu e bëjnë luftën normë dhe paqen përjashtim.

Unë e urrej një batanije të lagur, por kjo është mahnitëse. Fluturaket e bëjnë luftën rregull, normë, jo përjashtim, dhe vrasjet po bëhen të ligjshme, me kritere të pamatshme. Dhe dënimi për këto veprime të paligjshme do të jetë asgjë, të paktën deri sa kombet afrikane e fillojnë duke bërë atë, në të cilën pikë Gjykata Penale Ndërkombëtare do të zhvendosë marshimin.

Çfarë është ajo që i bën fluturaket më humane se minat tokësore, se gazrat helmues, se bombat kasetë, se armët biologjike, se armët bërthamore dhe armët të tjera që janë të ndaluar? A janë ›fluturake të telekomanduara‹, raketat, më shumë diskriminuese se bombat thërrmuese, (mendoj, praktikisht, të dukumetuara, jo nga ana teorike)? A janë ato mjaftë të diskriminueshme, edhe në qoftë se më shumë diskriminojnë diçka tjetër?

A është lehtësia e përdorimit të tyre kundër kujtdo, kudo e bëjnë të mundur për ta që të jenë proporcionale dhe e nevojshme? Nëse disa vrasje nuk janë ligjore dhe disa të tjera po, atëherë studiuesit më të mirë pse nuk mund gjithmonë të tregojnë se cila është cila? Raportuesi Special i OKB-së thotë se ›fluturaket e telekomanduara‹ kërcënojnë për të bërë luftën normë. Atëherë, meqë janë të rrezikshme, pse të mos ndalohen ato?

Për ata që refuzojnë të pranojnë se Pakti Briand Kellogg ndalon luftën, për ata që refuzojnë të pranojnë se Ligji Ndërkombëtar ndalon vrasjen, ne këtu nuk kemi një zgjedhje për mos ndalimin e fluturakeve vrasëse vetëm të shikojmë Fluturaket që vrasin vazhdimisht. Mbi 100.000 njerëz kanë nëshkruar një peticion për të ndaluar ›fluturaket e telekomanduara‹ vrasëse. Ndoshta numri i nënshkruesve është rritur në 200.000.

Gjithmonë më ka goditur mua thënia se a jemi rastësisht të qytetëruar. Samantha Powerized, në Gjenevë, thotë se lufta është i vetmi krim që e legalizon vrasjen. Pra, jo, tortura apo sulmi, ose përdhunimi, ose vjedhja, ose marijuana, apo vjedhja e taksave tuaja, ose parkimi në një vend për të hendikepuarit. Por, a do dikush, ju lutem, të më shpjegon mua se, pse bombardimi që sjellë vrasje nuk është aq i keq sa shpërthimi vetëvrasës?

Kjo nuk është saktësisht e vërtetë se vuajtja është e njëanëshme, gjithsesi. Ashtu siç e kemi mësuar gjeografinë përmes luftërave, ne mësojmë se Fluturaket hedhën në lokacione, siç është bërë monoton, në Afganistan dhe vetëm kohët e fundit në Jemen.

Fluturaket e Telekomanduara‹ na bëjnë të gjithëve më pak të sigurt. Siç vuri në dukje Malala, vetëm për familjen Obama, avionët e telekomanduar vrasin vetëm terroristë. Gjithashtu, Fluturaket vrasin me zjarr miqësor. Fluturaket me armë ose pa armë, sjellin përplasje. Ato e bëjnë fillimin e dhunës më të lehtë, më të fshehtë dhe më shumë të koncentruar. Kur ne dërguam raketa në Siri, qe bërë një çështje e madhe publike, kurse Kongresi tha se nuk ka. Por raketat janë dërguar në vende të tjera gjatë gjithë kohës, ndërsa për ›fluturaket e telekomanduara‹, ne kurrë nuk jemi pyetur .

swansonShënim:

  • David Swanson është një aktivist amerikan, autor. Ai shërbeu për një vit si koordinator për media në Shoqatën e Komunikimeve Ndërkombëtare të Punës.
  • Në maj, 2005, Swanson ndihmoi të bëjë një memorandum në Downing Street-in e njohur në Shtetet e Bashkuara dhe të diskutohet në Kongres. Ai udhëhoqi një fushatë të vazhdueshme për të fajësuar presidentin Xhorxh W. Bush dhe nënpresidentin Dik Çeni.
  • David Swanson vazhdon të punojë ngushtë me Lëvizjen e Paqes dhe shpesh organizon fushata për t’i dhënë fund luftës në Irak dhe për të ndëshkuar ata që janë përfshirë në nisjen e luftës.
  • Një nga librat e tij është libri: War Is A Lie. (Lufta është një gënjeshtër).

është krim të largohesh nga polemika. ...

Ndërlidhje e artikujve të ngjashëm. ...