Tokio 1945, 70 Vjet Pas Bombardimit – Atëherë dhe Tani!

70 vjet më herët, në Tokio kishte ndodhur një bastisje vdekjeprurëse konvencionale nga ajri, më keq se Nagasaki dhe në të njëjtin nivel me Hiroshimën....
Ky kombinim i dy fotografive tregon shkatërrimin fillestar dhe rindërtimin pas bombardimit të 10 marsit 1945. Pjesa e epërme e fotografisë, është marrë më 19 mars 1945 tregon një bombë të shkatërruar nga Ura 'Azuma' pas bombardimeve në Tokio. Foto në pjesën e poshtme është marrë 70 vjet më vonë Më 7 mars, 2015, e cila tregon një njeri që ecën pranë urës 'Azuma' në Tokio. (AP Photo/Eugene Hoshiko)

Ky kombinim i dy fotografive tregon shkatërrimin fillestar dhe rindërtimin pas bombardimit të 10 marsit 1945. Pjesa e epërme e fotografisë, është marrë më 19 mars 1945 tregon një bombë të shkatërruar nga Ura ‘Azuma’ pas bombardimeve në Tokio. Foto në pjesën e poshtme është marrë 70 vjet më vonë Më 7 mars, 2015, e cila tregon një njeri që ecën pranë urës ‘Azuma’ në Tokio. (AP Photo/Eugene Hoshiko)

Kjo nuk është Hiroshima apo Nagasaki, por në shumë mënyra, duke përfshirë jetët e humbura, ajo ngjarje ishte po aq e tmerrshme.

Më 10 mars 1945, bombarduesit Amerikan B-29 fluturonin mbi Tokio në saje të vdekjes së natës, duke i flakur ngarkesat masive të minave të pajisur me një shpikje të atëhershme të kohëve të fundit të quajtur: Napalm. Një e pesta e Tokios ishte lënë në një hapësirë që do të digjej në vetvete me trupa njerëzor të djegur në rrënoja.

Sot, një monument modest me lule në një park në qendër të qytetit nderon shpirtrat e 105.400 individëve të konfirmuar si të vdekur, shumë prej tyre të varrosur në varre të përbashkëta.

70 vjet më herët, në Tokio kishte ndodhur një bastisje vdekjeprurëse konvencionale nga ajri, më keq se Nagasaki dhe në të njëjtin nivel me Hiroshimën. Por sulmi, dhe ato të ngjashme që pasuan në më shumë se 60 qytete të tjera japoneze, kanë marrë pak vëmendje, të eklipsuar nga shpërthimet atomike dhe nxitimet e pasluftës të Japonisë për të rindërtuar vendin.

Shiko Galerinë e ‘AP-së me fotografi, atëhere dhe tani: Tokyo Firebombing Before and After

Admir is currently studying English Language and Literature at Kosovo's Public University 'Hasan Prishtina', his interest is focused on the teaching methods, but indeed he feels more excited about the classroom management as well as translating. His knowledge about translating from English to Albanian native language and vice-versa is a weekly commitment that he devote for 'THE Frontliner' even though Admir is not that fan of politics he is still doing well with translations. He is extremely creative and a guitar lover, which still plays with it.

është krim të largohesh nga polemika. ...

Ndërlidhje e artikujve të ngjashëm. ...