Avni Rudaku

Avni Rudaku, i njohur si Rud-Fiqiruesi, është analist shkencor në fusion e publicistikës, analizës politike, kritikë së artit, poezisë dhe recensioneve letrare. Aktualisht është kolumnist i rregullt i shtojcës javore për kulturë në gazetën “Kosova Sot”. Aktiviteti profesional i Rud-Fiqiruesit është i pasqyruar në ditarin e tij dhe në kontributin e tij profesional tek THEFrontliner.net Rudi, ka botuar librat: “Poezi pa frymë” (2010) dhe “Pa frymëzime” (2011).
 • PSE ABSTENUAN DISA SHTETE QË E NJOHËN KOSOVËN?!

  Nëse nisemi nga numrat e fundit, janë gjithsej 58 shtete anëtare të Bordit Ekzekutiv, 32 tashmë e kanë njohur Kosovën, dhe nga fakti i fillimrreshtave të këtij lajmi të MPJ-së se janë 27 vota ‘pro’, atëherë nga matematika e thjeshtë e mbledhjeve dhe zbritjeve, rezulton se mungojnë edhe 5...
 • RRËFIMET E FINLANDEZËVE PËR SHQIPTARËT E KOHËS SONË

  »Libra të tillë na mundësojnë të shohim perspektivën e të huajve mbi ne, respektivisht të kohës më të re, pasi që deri më tash jemi marrë më së shumti vetëm me disa udhëpërshkrime të para 200 e 100 vitesh më parë, por jo edhe në dy dekadat e fundit!«...
 • 'Fundi i Heshtjes' Që mund të lexohet gjer në fund!

  I nderuar lexues, do të them pesë gjëra lidhur me tregimet e botuara të Muhamet Halilit. SË PARI, sot më së paku kemi durimin për të lexuar dhe dëgjuar tregime, aq më shumë tregime të gjata, fjali të gjata, tekste të gjata. Jemi në kohë të krizës së leximit dhe...
 • Pak Kush Foli Për Ngërçin Kulturor

  Me shkas ndikimin e ‘ngërçit politik’ në ngërçin kulturor — ‘Ngërçi politik’ është togfjalëshi më i përdorur në muajt e fundit për shkak të krizës politike të moszgjedhjes akoma të kryeparlamentarit dhe pamundësisë për formimin e qeverisë së re pas zgjedhjeve të fundit parlamentare. Në ngërçe, gjërat nuk shkojnë as...
 • Të Jetosh Artistikisht

  Shpeshherë kur flasim për të bukurën në përgjithësi, mendja na asocion me vende të caktuara për t’i shijuar ato (në ekspozita, në shfaqje teatrore, në kino, në muzeume, etj.), ose në persona të caktuar (p.sh., misterët e miset e botës, fotografi të personave atraktiv etj.), por jo edhe si...
 • (II) TRONDITJET E TJERA TRANSFORMUESE

  TRONDITJET E NDIKUARA DIREKT NGA LIDERSHIPI TRONDITJET E RASTIT – Sjelljet e Kurtit Ka pasur edhe tronditje të tjera të rastit. Albin Kurti krejt rastësisht sipas interpretimit të tij ishte takuar me Sali Berishën! Mjaft kritika dhe kundërshtime për këtë takim dhe drekim me Berishën kishte marrë Kurti, nga...
 • LIDERSHQIPI NUK TRONDITET, POR ANËTARËT DHE AKTIVISTËT E THJESHTË!

  Doracak socio-psikologjik mbi reagimet e aktivistëve ndaj transformimit të LV-së  Në këtë doracak do të gjeni: Pse po tronditen shpirtërisht aktivistët dhe anëtarët e Lëvizjes VETËVENDOSJE? Cilat ishin katër thyerjet e mëdha të LV-së? Pse gjenerata e parë e aktivistëve, të cilët ikën nga LV-ja dhe u shpallën heretikë...
 • SHIHEMI NË SHESH ALBIN KURTI!

  Ate qe dikur i tha ish kryeministrit ne parlament, po ia them edhe une per konferencen e sotme! Albin, suksese në Qeveri! Dije se ndoshta do të bëhesh shumë shpejt personi kundër të cilit do të protestoj në sheshin Nena Terezë dhe sa here do të më shohësh nga...
 • KA DHE S’KA TERRORIZËM NË KOSOVË!

  Për Dembelët ABSTRAKT! A ka terrorizëm në Kosovë o ti shoq? Ka apo s’ka, e mos na dërgo herë atje e herë këtu – do të mund të na thoshte lexuesi! Përgjigje lakonike nuk ka. Ka, sepse kemi potencial frymëzimi ideologjik dhe të islamit politik. Fakti që disa duan...
1 2 3

demokracia, vdes në errësirë. ...

fotografia, është politika jonë. ...

është krim të largohesh nga polemika. ...

liria e shtypit nuk është për të zbavitur dhe argëtuar lexuesin. ...