Shpend Kursani

Shpend Kursani, pursued his masters degree at the University of Cambridge (2010-2011) where he earned his M.Phil. degree in International Relations with distinctions on his thesis topic “Using Soft Power: The EU’s Ability to Influence the Domestic and Foreign Policies of the States of the Western Balkans”. He is an External Senior Researcher at the Kosovar Centre for Security Studies - KCSS. He is Founder and Member of the Steering Committee at the Balkan Think Tense - BTT. He is also an adjunct lecturer in the field of International Relations at the University College Universum. Shpend has previously (2011-2013) been a Senior Researcher at the Kosovar Institute for Policy Research and Development - KIPRED, where he published a number of policy analysis that in general cover the functioning and political development of Kosovo and Kosovo's relations with Serbia and other international actors.
 • A response to Stephen Shwartz’s critical review of the KCSS report on Kosovars’ fighting in Syria and Iraq

  The US Embassy only provided funding for the research for this report and in no way commissioned it or influenced the analysis, making Mr. Shwartz’s claim about reflecting administration policy inaccurate. Having been very close to the Islamic community (liberals and conservatives) mainly because of the purposes of the...
 • Putini i vogël

  Megjithatë, teoritë konspirative nuk duhet hedhur poshtë, sepse, me përdorimin e logjikës dhe arsyes, njeriu në bazë të fakteve ekzistuese mund të punojë që t’i testojë argumentet mbi këto teori, dhe të vendosë se cilat mund të jenë të qëndrueshme, e cilat të paqëndrueshme....
 • Jam shtatë vjeç, dhe më ka rritur Banda, Kontrabanda

  Një pyetje që duhet përgjigjur pushteti dhe përkrahësit e tij perëndimor është nëse ikjet e krijuan kontrabandën, apo kontrabanda ikjet? Tregu i lirë me logjikën e vetë lejon krijimin e formacioneve që i përshtaten kushteve të tregut. Kur ikjet përbëjnë treg, kontrabanda del e merret me këtë treg....
 • Mbi Dembelinë

  Kjo është njësoj sikurse ta akuzosh këtë të re për “dembelinë” e saj, e jo sistemin i cili lejon një trajtim të tillë të punëtorit e që është i qenësishëm për sistemin ekonomik të vetë rregulluar siç e kërkon neoliberalizmi kapitalist e që liderët e saj e kanë përqafuar...
 • Një mundësi për pragmatikët

  Qeveria e Kosovës tashmë ka marr vendim për dërgimin e kësaj çështje për t’u votuar në Kuvend. Gjithsesi pak veta mund ta pohojnë se krijimi i kësaj Gjykate është iniciativë vendore; ajo është iniciativë krejtësisht ndërkombëtare nga disa vende që dikur e kanë përkrahur dhe ndihmuar Kosovën....
 • Vlera e Serbisë për Kosovën në OKB

  Në një intervistë për Radion Evropa e Lirë të datës 26 mars 2013, ish shefi i shtyllës së parë të UNMIK-ut, z. Borg Olivier dha opinionet e tij për mundësinë dhe formën e anëtarësimit të Kosovës në OKB. Z. Olivier pak a shumë e sheh problemin por edhe zgjidhjen...
 • Mbi Intelektualët Shqiptarë, Rrethanat, dhe ShBA-në

  Më lehtë dhe më e pranueshme në këtë shoqëri tejet konservatore është të kesh një debat mes fetarëve praktikues e ateistëve religjioz se sa për dhe mbi ShBA-në. Kjo paraqet boshllëk mendor dhe tkurrje intelektuale e që në vete është grusht ndaj çfarëdo progresi shoqëror. Është fatkeqësi që tema...
 • Tregu i Ngushtë i PTK-së

  Kur nuk u arrit dot të shitet PTK-ja, qytetarët e Kosovës si pronarë të kësaj ndërmarrjeje u kërcënuan dy herë nga dy burime të ndryshme. I pari kërcënim erdhi nga vetë blerësi potencial. Ai në një intervistë për njërën nga mediet vendore u drejtohej qytetarëve të Kosovës me një...
 • Dialektika e Islamit Politik në Kosovë

  Paramendoni për ca sekonda reagimin e juaj ndaj një lajmi në Kosovë i cili do të rrjedhje diçka si “U përjashtuan nga detyra për shkak se nuk janë më pjesë të Islamit. Ata braktisën fenë dhe tani nuk iu takon kjo detyrë”. Po të ndodhte një gjë e tillë,...

demokracia, vdes në errësirë. ...

fotografia, është politika jonë. ...

është krim të largohesh nga polemika. ...

liria e shtypit nuk është për të zbavitur dhe argëtuar lexuesin. ...